Κομβικής σημασίας σε ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι η αποθήκευση των εικόνων που καταγράφονται από τις κάμερες παρακολούθησης και καταλήγουν στο μόνιτορ. Η αποθήκευση αυτών των δεδομένων είναι ο μόνος τρόπος, για να μπορεί να δει κανείς τις εικόνες μεταγενέστερα αλλά και να τις χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικά στοιχεία, για παράδειγμα σε περίπτωση κλοπής. Το CCTV αποτελούσε ανέκαθεν ένα εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου, το οποίο δρούσε τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά απέναντι σε κλοπές και ταραχές σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Δόθηκε μεγάλο βάρος στην καταγραφή των εικόνων αλλά και στη μη δυνατότητα αλλοίωσής τους, ώστε η αξιοπιστία τους να μεγιστοποιηθεί. Ποιοι τρόποι καταγραφής χρησιμοποιήθηκαν διαχρονικά στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και ποια είναι η εξέλιξή τους μέχρι σήμερα;

Κασέτες βίντεο

Το πρώτο σύστημα καταγραφής που χρησιμοποιήθηκε είναι οι κλασικές βιντεοταινίες, οι οποίες ήταν οικονομικές και αξιόπιστες. Τα προβλήματα τους, όμως, ήταν δύο. Από τη μία, απαιτούσαν συνεχώς την ανθρώπινη επέμβαση για την αλλαγή των κασετών, οι οποίες ούτως ή άλλως είχαν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης, αλλά και για τον καθαρισμό των κεφαλών και την τακτική προγραμματισμένη συντήρηση, αφού τα αναλογικά βίντεο ήταν πολύ ευπαθή. Από την άλλη, οι βιντεοταινίες ήταν ένα μέσο με μικρή χωρητικότητα αλλά μεγάλο φυσικό μέγεθος και πολύ σύντομα μαζεύονταν χιλιάδες τέτοιες που κυριολεκτικά στοιβάζονταν αλλά και μπορούσαν εύκολα να υποκλαπούν ή να γίνουν ορατές από αδιάκριτους.

κασετες βιντεο

Ψηφιακές συσκευές βιντεογράφησης

Οι ψηφιακές συσκευές βιντεογράφησης (DVR) έφεραν επανάσταση επιλύοντας τα προαναφερθέντα προβλήματα των βιντεοταινιών. Δεν χρειαζόταν πλέον δαπανηρή συντήρηση και αλλαγή κασετών, η πρόσβαση στις καταγραφείσες εικόνες ήταν άμεση και η αναζήτηση εύκολη και γρήγορη. Το ζητούμενο, όμως, και σε αυτό το σύστημα ήταν πώς ο αποθηκευτικός χώρος θα μεγαλώσει, η πρόσβαση θα γίνει γρηγορότερη και το σύστημα πιο οικονομικό, απαιτήσεις που απασχολούν γενικά τη τεχνολογία. Οι ψηφιακές συσκευές βιντεογράφησης είχαν το βασικό πρόβλημα ότι χρειάζονταν έναν πολυπλέκτη, για να διοχετεύουν τις εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης στο σταθμό χειρισμού.

dvr συστημα παρακολουθησης

Βίντεο δικτύου IP

Οι δικτυωμένες συσκευές καταγραφής (NVR) είναι η νέα εξέλιξη στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία του δικτύου IP. Οι ψηφιακοί κωδικοποιητές IP επιτρέπουν την αποθήκευση κωδικοποιημένων εικόνων από τις κάμερες ασφαλείας οπουδήποτε στο δίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται ορατές από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο, παρέχοντας όμως αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, για να γίνεται η αναπαραγωγή μόνο από εγκεκριμένους χρήστες. Τα δεδομένα καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μικροί και δεν είναι δυνατή η αλλοίωση του περιεχομένου τους με οποιονδήποτε τρόπο. Επιπλέον, τα προϊόντα της τεχνολογίας βίντεο IP μπορούν να συνεργαστούν και με αναλογικά συστήματα, έτσι ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από το ένα μέσο στο άλλο. Έτσι, το κύκλωμα τηλεόρασης είναι αξιόπιστο, η προσβασιμότητα και η επεκτασιμότητα αυξημένες σε αντίθεση με το DVR, ενώ παρά το μικρό μέγεθος των δεδομένων η ποιότητα εικόνας είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με προηγούμενα συστήματα καταγραφής. Μένει να δούμε ποιες βελτιώσεις θα γίνουν και σε αυτό το σύστημα με την πρόοδο της τεχνολογίας!

καμερες παρακολουθησης ip