ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΙΟΥ

Τεχνολογία

Έχετε αποθηκεύσει το αρχείο σας ή τη φωτογραφία από τις καλοκαιρινές διακοπές και ετοιμάζεστε να τα χαρείτε ζωντανά και φωτεινά μπροστά σας. Ανοίγετε έναν από τους εκτυπωτές konica minolta, πατάτε το κουμπί που δίνει την εντολή εκτύπωσης και… μαγεία! Το αρχείο βρίσκεται μπροστά σας σε μια κόλλα χαρτί. Πώς όμως γίνεται αυτό; Πάμε να τρυπώσουμε στο μηχάνημα και να δούμε πώς λειτουργεί…

Εκτυπωτές Inkjet (Μελάνι)

CaptureΠαρόλο που οι εκτυπωτές αυτοί πρωτοκατασκευάστηκαν κατά τη δεκαετία του 1980, κυκλοφόρησαν ευρέως κατά  τα τέλη του 1990 (μετά τη μείωση των τιμών τους, όταν κατέστησαν και πιο προσιτοί στο αγοραστικό κοινό). Οι εκτυπωτές μελανιού  Konica Minolta λειτουργούν ψεκάζοντας υγρό μελάνι από μια πολύ μικρή τρύπα πάνω στο χαρτί. Είναι συνήθως αθόρυβοι, ενώ η ποιότητα της εκτύπωσής τους είναι υψηλή. Η διαδικασία εκτύπωσης είναι εύκολο να οπτικοποιηθεί. Η κεφαλή κινείται μπρος πίσω πάνω σε μια μπάρα κατά μήκος του χαρτιού γράφοντας το την ώρα που αυτό κινείται. Ο εκτυπωτής χωρίζει το χαρτί σε νοητές λωρίδες, και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία «γραψίματος» σε μια λωρίδα, το χαρτί προχωράει παρακάτω. Υπάρχουν πολλά είδη εκτύπωσης με μελάνι, με πιο συνηθισμένο τον DOD, δηλαδή τη σταγόνα «κατά παραγγελία» (drop on demand). Η διαδικασία έχει ως εξής: μικρές ποσότητες μελανιού εκτοξεύονται με τη μορφή μικρών σταγόνων πάνω στο χαρτί, μέσω μικροσκοπικών ακροφυσίων.  Η ποσότητα του μελανιού καθορίζεται από το λογισμικό του εκτυπωτή που καθορίζει ποιο ακροφύσιο θα πετάξει μελάνι και πότε, διαβάζοντας τα δεδομένα που του έχουν αποσταλεί.

Εκτυπωτές Laser

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να γράψετε με μια δέσμη φωτός; Φαίνεται περίεργο και αδύνατο, αλλά είναι αυτό ακριβώς που κάνετε κάθε φορά που στέλνετε ένα αρχείο σε έναν από τα laser φωτοτυπικά μηχανήματα Konica minolta. Ο πολύς κόσμος γνωρίζει τα λέιζερ από τις κατασκοπικές ταινίες και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όμως μικρότερα λέιζερ είναι χρήσιμα σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών: από την ανάγνωση ήχου και βίντεο μέχρι την εκτύπωση αρχείων και φωτογραφιών.

Πώς όμως λειτουργεί ένας εκτυπωτής laser; Οι εκτυπωτές laser χρησιμοποιούν μια ηλεκτροφωτοστατική μέθοδο, την ίδια που χρησιμοποιούν και τα φωτοαντιγραφικά μηχανήματα για να δημιουργήσουν εικόνες πάνω στο χαρτί. Η βασική αρχή σε αυτή τη μέθοδο είναι η φυσική των ατόμων. Αντίθετα φορτισμένα άτομα έλκονται μεταξύ τους, κι έτσι αντίθετα ηλεκτροστατικά πεδία προσκολλούνται μεταξύ τους. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι αυτό σχετίζεται με τις εκτυπώσεις, αλλά έτσι ακριβώς λειτουργούν οι εκτυπωτές λέιζερ! Μέσα στα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα υπάρχει ένα τύμπανο, ή αλλιώς ένας φωτοδέκτης. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής φωτοαγωγιμότητας υλικό που αντιδρά στο φως. Όταν γυρίζει το τύμπανο, μια ακτίνα λέιζερ το διαπερνά, αποφορτίζοντας συγκεκριμένες περιοχές. Το «σχέδιο» αυτών των αποφορτισμένων περιοχών είναι αυτό που καθορίζει την εικόνα που θα εκτυπωθεί. Το επόμενο στάδιο είναι αυτή η περιοχή του σχεδίου να καλυφθεί με μια μαύρη σκόνη που ονομάζεται toner. Το toner είναι θετικά φορτισμένο, το οποίο του επιτρέπει να προσκολλάται μόνο στις περιοχές του σχεδίου. Στη συνέχεια το σχέδιο αυτό έλκεται μαγνητικά από το χαρτί που περνάει μέσα από το τύμπανο, και το χαρτί αποφορτίζεται και απομακρύνεται από το τύμπανο. Τώρα που το σχέδιο είναι αποτυπωμένο πάνω στο χαρτί, πρέπει να σιγουρευτούμε πως θα παραμείνει εκεί. Αυτό γίνεται με ένα θερμασμένο ρολό, το οποίο λιώνει τα στοιχεία του toner – τη μαύρη σκόνη, πάνω στο χαρτί. Το χαρτί οδηγείται στην έξοδο και η εικόνα έχει αποτυπωθεί πάνω του.