Λένε ότι οι άνθρωποι που φωτογραφίζουν συχνά και αγαπούν το χόμπι αυτό είναι πιο ευτυχισμένοι. Αποτυπώνουν σε Pixels και παλιότερα στο φιλμ αγαπημένες στιγμές, έχοντας τη δυνατότητα να τις ξαναζήσουν. Στη σημερινή εποχή, οι λάτρεις της φωτογραφίας έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύμμαχο. Ο λόγος είναι ότι μια από τις πολυτιμότερες δυνατότητες των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων είναι η φωτογράφιση -πολλές φορές αρκετά ποιοτική και με άψογο αποτέλεσμα. Εύκολο, πάντα εκεί, ετοιμοπόλεμο να απαθανατίσει τη στιγμή με απίστευτη ταχύτητα. Άλλωστε, τί πιο ωραίο από το να αιχμαλωτίζεις στιγμές και να ξαναζωντανεύεις μέσω αυτών τις αναμνήσεις; Οι φωτογραφίες μπορούν να σε ταξιδέψουν ανά πάσα ώρα και στιγμή σε μέρη μαγικά.

kinito

Οι εξελίξεις, λοιπόν, στον τομέα της φωτογραφίας με τα κινητά τρέχουν με ταχύτητα φωτός. Διαβάστε παρακάτω κάποιες πολύ χρήσιμες πληροφορίες για επαγγελματικό αποτέλεσμα, που θα αφήσει τους άλλους με το στόμα ανοιχτό:

  • Επιλέξτε την υψηλότερη δυνατή ανάλυση που σας προσφέρει η συσκευή σας. Με το κόλπο αυτό οι φωτογραφίες σας ναι μεν θα είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να μικρύνουν. Αν επιλέξετε μικρή ανάλυση και τις μεγαλώσετε στη συνέχεια, θα χάσουν την ποιότητά τους.
  • Καθαρίστε το φακό από τυχόν δαχτυλιές και σκόνη που μπορεί να θολώσει τη φωτογραφία ή να την κάνει να γυαλίζει.
  • Χρησιμοποιήστε τρίποδο αν θέλετε να φωτογραφίσετε βράδυ. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί τα βραδινά φώτα ενδέχεται -στην παραμικρή κίνηση- να θολώσουν το αποτέλεσμα.
  • Μην τραβήξετε μόνο μια φωτογραφία. Είναι προτιμότερο να έχετε πολλές φωτογραφίες από μια στιγμή παρά μια και να μην είναι καλή. Μπορείτε άλλωστε να επιλέξετε αυτές που σας αρέσουν και να σβήσετε τις υπόλοιπες.
  • Αποφύγετε το ψηφιακό ζουμ και προτιμήστε να πλησιάσετε εσείς ο ίδιος το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το ψηφιακό ζουμ μειώνει πάντα την ποιότητα της φωτογραφίας.
  • Εστιάστε σωστά. Πριν τραβήξετε μια φωτογραφία, κάντε focus. Στο κινητά αυτό γίνεται εύκολα με ένα tap στο σημείο της οθόνης που επιθυμείτε να κάνετε focus. Μια σωστή εστίαση θα έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και σπάνια θα διαγράψετε το αποτέλεσμα.
  • Το φυσικό φως είναι πολύ καλύτερο από το φλας. Αποφύγετέ το. Ξεχάστε το. Τα φλας των περισσότερων κινητών δεν προσφέρουν και πολλά πέρα από το να υπερφωτίζουν άσχημα το αποτέλεσμα, με συνέπεια αυτό να χάνει τη φυσικότητά του. Να θυμάστε όμως ότι η φωτογράφιση χωρίς φλας απαιτεί πολύ σταθερό χέρι για να μη διαχυθούν τα φώτα.
  • Χρησιμοποιήστε την πίσω κάμερα και όχι την εμπρόσθια. Έχει καλύτερες ρυθμίσεις, καλύτερη ανάλυση και καλύτερα εργαλεία. Ναι μεν, λοιπόν, μπορεί να επιθυμείτε να τραβήξετε σέλφι με τους φίλους σας, είναι όμως προτιμότερο να γίνετε τιραμόλας παρά το αποτέλεσμα να σας απογοητεύσει όλους. Αφήστε την μπροστινή κάμερα μόνο για duck γκριμάτσες.
  • Αποφύγετε το πιο συνηθισμένο λάθος με φως. Το φως είναι προτιμότερο να έρχεται πίσω από το φωτογράφο ή έστω από το πλάι. Το συχνότερο λάθος των μη μυημένων στην τέχνη της φωτογραφίας είναι ότι φωτογραφίζουν έχοντας τον ήλιο κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα η φωτογραφία να βγαίνει είτε σκοτεινή είτε «καμένη».