Με το σωστό φωτισμό δημιουργούμε ατμόσφαιρα, συναντάμε φίλους, μεγαλώνουμε παιδιά. Εσείς είστε σίγουροι ότι έχετε τον κατάλληλο συνδυασμό φωτιστικών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου; φωτισικά εσωτερικου χώρου
Από την ανάγνωση ενός βιβλίου μέχρι μια συνεύρεση με φίλους, ο φωτισμός ενός δωματίου είναι ιδιαίτερα σημαντικός και μας επιτρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε στον χώρο μας.
Ειδικά τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου είναι δηλωτικά της προσωπικότητας μας, ένα ξεκάθαρο statement που θα υποβάλλουμε προς έγκριση στους καλεσμένους μας.
Το φως θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε το χώρο και θα δημιουργήσει ατμόσφαιρα. Απλά για κάθε περίσταση υπάρχει το κατάλληλο φωτιστικό ή, πιο σωστά, ο κατάλληλος συνδυασμός φωτιστικών σωμάτων.
Φώτα στραμμένα στο ταβάνι, φώτα στραμμένα στο πάτωμα, φώτα στις διαστάσεις του χώρου, κάθε μικρή λεπτομέρεια μετράει και πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος ενός συνολικότερου αποτελέσματος.
Στο καθιστικό, οι περισσότεροι σχεδιαστές συμφωνούν, πρέπει να φωτιστούν οι τρεις από τις τέσσερις γωνίες, με όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά φωτιστικά σώματα.
Ένα δυνατό φωτιστικό οροφής θα τραβήξει την προσοχή των καλεσμένων σε ένα δείπνο και θα τους οδηγήσει εκεί ακριβώς που πρέπει. Μία λάμπα δαπέδου θα δημιουργήσει την απαιτούμενη ατμόσφαιρα όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή ακούμε την αγαπημένη μας μουσική γιατί, ακριβώς, δεν πέφτει στα μάτια μας.
Στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία δεν θέλουμε κόζι καταστάσεις, τουλάχιστον όσο τρώμε το γεύμα μας. Θέλουμε φωτισμό οροφής, όχι ιδιαίτερα δυνατό αλλά άμεσο, ώστε να μη δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε το κουτάλι από το πιρούνι. Στο απεριτίφ, προφανώς, ο φωτισμός μπορεί χαμηλώσει, οπότε ένα dimmer θα ήταν ιδανικό.
Μιλώντας για dimmer, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι σχεδιαστές εσωτερικού χώρου είναι διχασμένοι σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα γιατί ο φωτισμός σχετίζεται με την επίπλωση. Δεν ταιριάζει ένα dimmer αφής με μπαρόκ επίπλωση, χρειάζεται ένα φωτιστικό δαπέδου με ένα ημιδιαφανές καπέλο.
Από την άλλη μια λάμπα δαπέδου ταιριάζει τέλεια με όλες τις δυνατές επιπλώσεις. Μια σύγχρονη με τριμ αλουμινίου ταιριάζει με σύγχρονα έπιπλα, μια φερ φορζέ με βαριά ξύλινη επίπλωση.
Σε παστίς επιπλώσεις παίρνουμε την πιο αταίριαστη λάμπα και την κάνουμε σημείο αναφοράς.
Με βάση αυτές τις αρχές διαλέγουμε το φωτισμό στους υπόλοιπους χώρους. Έντονο στο μπάνιο, συνδυασμό στο υπνοδωμάτιο των ενηλίκων.
Τα παιδικά δωμάτια, ωστόσο, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γιατί τα κριτήρια της επιλογής καθορίζονται από την ηλικία του παιδιού. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο περισσότερο χρώμα.
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, τόσο “σοβαρεύει” ο φωτισμός με φωτιστικά οροφής. Σε κάθε περίπτωση το φως πρέπει να είναι επαρκές, ειδικά για τα μικρά παιδιά που φοβούνται το σκοτάδι.
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι το φως μπορεί να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατό. Και επειδή η υγεία των παιδιών, ψυχολογική και σωματική, είναι η πρώτη προτεραιότητα, καλό είναι να μην αυτοσχεδιάσουμε. Μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό ή να υλοποιήσουμε μια ιδέα από ένα περιοδικό για παιδικά φωτιστικά.
Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν για τους εξωτερικούς χώρους. Τα δυνατά φώτα ταιριάζουν καλύτερα εκεί που θέλουμε να τραβήξουμε κόσμο, σε μια είσοδο ή σε ένα κιόσκι για να βλέπουμε καλύτερα.
Ένα απαλό φωτιστικό εξωτερικού χώρου δημιουργεί μια πιο οικεία ατμόσφαιρα, ένα δυνατό σποτάκι εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα σκοντάψει. Φυσικά, στον εξωτερικό χώρο συνυπολογίζουμε τον φωτισμό της περιοχής ή του δρόμου. Δίπλα στο στύλο της ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταλάβουμε διαφορά ούτε με δυνατό σποτάκι, δίπλα στη φύση ταιριάζει καλύτερα ο χαμηλός φωτισμός προκειμένου να την απολαύσουμε.
Ένα τελευταίο tip; Τι φωτισμό χρησιμοποιούμε στην πόλη και τι στην εξοχή; Ιδανικά στην πόλη στρέφουμε ένα δυνατό φως σε κάποιο τοίχο. Στην εξοχή, ωστόσο, το στρέφουμε στο περιβάλλον για να δηλώσουμε την παρουσία μας και να μη μας ενοχλεί.
Γι’ αυτό λέμε, ο σωστός φωτισμός είναι ευτυχία.