Ο ενεχυροδανεισμός τότε και σήμερα

Οικονομία

Στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, πολύς κόσμος βρέθηκε στην ανάγκη να ρευστοποιήσει τα πολύτιμα αντικείμενα που έχει στην κατοχή του προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά. Η συγκεκριμένη ανάγκη οδήγησε τα ενεχυροδανειστήρια και τις αγορές χρυσού σε άνθηση με μικρά καταστήματα να ξεπηδούν σχεδόν σε κάθε ελληνική γειτονιά, πολλά από αυτά αμφιβόλου αξιοπιστίας. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η «ευκολία» με την οποία χορηγούνται οι άδειες άσκησης του επαγγέλματος του ενεχυροδανειστή σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα. Για την ακρίβεια ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί με μόλις μερικά τυπικά δικαιολογητικά, μεταξύ άλλων την φωτοτυπία της αστυνομικής του ταυτότητας, την βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου και το έγγραφο για την νόμιμη χρήση του χώρου να αναγγείλει την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Επομένως δεν διεξάγεται κανένας έλεγχος του φορολογικού προφίλ του κάθε επίδοξου ενεχυροδανειστή με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η ακριβής προέλευση του κεφαλαίου.αγορα χρυσου - ενεχυροδανειστηριο.gr

Τα παραπάνω ωστόσο δεν καταδικάζουν όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις σε αναξιοπιστία. Άλλωστε ο ενεχυροδανεισμός δεν αποτελεί δημιούργημα της κρίσης των τελευταίων χρόνων αλλά ανάγεται στην αρχαιότητα. Στους βυζαντινούς χρόνους μάλιστα και συγκεκριμένα επί της βασιλείας του Ιουστινιανού θεσπίστηκαν νόμοι που απαγόρευαν τον ενεχυριασμό και κατ’επέκταση τους υπερβολικούς τοκισμούς, που έφταναν μέχρι και το τετραπλάσιο του αρχικού ποσού. Χαρακτηριστικό που αποδεικνύει την προγενέστερη ύπαρξή του για την οποία μάλιστα γίνεται αναφορά και στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά «Μου παίρνουν τα πράγματα ως ενέχυρο». Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο δανεισμός με ενέχυρο προηγείται του τραπεζικού συστήματος και αναφορές δηλώνουν την ύπαρξή του και στους κλασικούς χρόνους.

Από εκείνη την εποχή η διαδικασία ήταν πανομοιότυπη με την σημερινή. Ο επικείμενος δανειζόμενος συγκέντρωνε αντικείμενα αξίας και είτε τα πουλούσε με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό είτε τα παρέδιδε ως ενέχυρο για κάποιο δάνειο το οποίο σταδιακά θα αποπλήρωνε μέχρι τελικά να ανακτήσει  τα μέχρι πρότινος κεκτημένα του. Στις νόμιμες συναλλαγές με την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο πελάτης παραλαμβάνει ιδιωτικό συμφωνητικό, όπου αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια το βάρος, τα καράτια, το είδος των αντικειμένων και οι υπόλοιπες απαραίτητες λεπτομέρειες για την ασφάλεια της συναλλαγής με το ενέχυρο. Αφού ρυθμιστούν οι δόσεις, η διάρκεια και η εξόφληση του ποσού που θα καταβληθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του πελάτη του καταβάλλεται αμέσως το ποσό σε μετρητά. Ακόμη κι αν υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων το εκάστοτε κατάστημα ενεχυροδανεισμού οφείλει να επικοινωνεί με τους πελάτες προκειμένου να διαμορφώσει εκ νέου τους όρους ώστε να τους διευκολύνει και να διασφαλίσει την συναλλαγή τους.

Η τιμή του χρυσού είναι μια και καθορίζεται από τους επίσημους δείκτες οι οποίοι και μεταβάλλονται καθημερινώς με πιθανότητες να μετατραπούν ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Οφείλετε να εξετάζετε πάντα τις πραγματικές τιμές και τους λεπτομερείς όρους της κάθε συναλλαγής καθώς και να ελέγχετε τις νόμιμες άδειες του κάθε καταστήματος πριν αποφασίσετε να πουλήσετε. Μην πιστεύετε εφήμερες δηλώσεις και μεγάλες υποσχέσεις από ευκαιριακούς του είδους λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης. Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι που πρέπει να προσέξετε είναι πως τα επώνυμα χρυσαφικά και οι πολύτιμες πέτρες που πρόκειται να πουλήσετε πρέπει να κοστολογούνται ως κόσμημα και όχι μόνο με την τιμή του χρυσού. Επιδιώξτε να νιώσετε ασφάλεια και να «κλειδώσετε» τους καλύτερους όρους με την καλύτερη τιμή.