ΟΣΑ ΔΕ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ…

Τεχνολογία

αλλά γίνονται με το πάτημα της εντολής για εκτύπωση. Εσείς ακούτε μόνο περίεργους ήχους και βλέπετε το τελικό αποτέλεσμα που σας χαρίζουν τα φωτοτυπικά μηχανήματα Konica Minolta. Οι εκτυπωτές Konica Minolta αναλαμβάνουν να σας προσφέρουν το έγγραφο, την εργασία, την εικόνα ή τη φωτογραφία σας μπροστά σας, σε ένα φύλλο χαρτί, με χρώματα που μαγνητίζουν το βλέμμα. Με την ίδια ταχύτητα ποιότητα και αξιοπιστία τα έγχρωμα φωτοτυπικά μηχανήματα αλλά και οι ασπρόμαυροι εκτυπωτές θα «φέρουν εις πέρας την αποστολή» που τους αναθέσατε.

Τί γίνεται όμως στο εσωτερικό τους; Πώς λειτουργούν και τί είναι αυτοί οι ήχοι που κάνουν τα φωτοτυπικά μηχανήματα Konica; Η περιέργεια πολλών ίσως να μας οδηγούσε να τα ξεβιδώσουμε, για να δούμε τί κρύβεται μέσα. Ωραία ιδέα, αλλά η οπτικοποίηση μπορεί να γίνει το ίδιο αποτελεσματικά και με τα λόγια. Ρωτήσαμε τους ειδικούς της κορυφαίας εταιρείας στο χώρο, της Konica Minolta, και σας παρουσιάζουμε τον τρόπο λειτουργίας των δυο διαφορετικών κατηγοριών που έχουν οι  επαγγελματικοί εκτυπωτές.

εκτυπωτες konica minoltaΕκτυπωτές Inkjet (Μελάνι)

Οι εκτυπωτές που λειτουργούν με μελάνη κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία του ’80, κυκλοφόρησαν όμως ευρέως κατά  τα τέλη του 1990 (σε αυτό συνετέλεσε η μείωση των τιμών τους, γεγονός που τους κατέστησε προσιτούς στο αγοραστικό κοινό). Οι inkjet εκτυπωτές -όπως είναι ευρέως γνωστοί με την ξένη ορολογία τους- λειτουργούν ψεκάζοντας μελάνι σε υγρή μορφή από μια μικρή τρύπα πάνω στο χαρτί. Η κεφαλή στο εσωτερικό του εκτυπωτή κινείται με αργό ρυθμό μπρος πίσω πάνω σε μια μπάρα, ψεκάζοντάς το χαρτί κατά μήκος την ώρα που κινείται. Ο εκτυπωτής χωρίζει το χαρτί σε νοητές γραμμές, ψεκάζοντας την κάθε μια κατά μήκος και αφού ολοκληρωθεί η κάθε λωρίδα, το χαρτί προχωράει αυτόματα στην επόμενη. Η ποιότητα εκτύπωσης των inkjet εκτυπωτών είναι υψηλή, αλλά το κόστος τους είναι απαγορευτικό -ειδικά στις περιπτώσεις εκτύπωσης εγγράφων μεγάλου όγκου.

Εκτυπωτές Laser

Το star wars σε ένα μηχάνημα. Πρόκειται για τους εκτυπωτές laser, οι οποίοι γράφουν στο χαρτί χρησιμοποιώντας μια δέσμη φωτός μέσα από μια ηλεκτροφωτοστατική διαδικασία. Η βασική αρχή στη μέθοδο αυτή είναι η φυσική των ατόμων. Αντίθετα φορτισμένα άτομα έλκονται, με αποτέλεσμα αντίθετα ηλεκτροστατικά πεδία να προσκολλούνται μεταξύ τους. Και αν δεν σας άρεσε η φυσική στα μαθητικά σας χρόνια, μπορείτε να θυμάστε τον απλό κανόνα «τα αντίθετα έλκονται». Μέσα στον εκτυπωτή υπάρχει ένα τύμπανο, ή αλλιώς ένας φωτοδέκτης, το οποίο είναι κατασκευασμένο από υψηλής φωτοαγωγιμότητας υλικό (που λόγω αυτής αντιδρά στο φως). Όταν το τύμπανο γυρίζει, μια ακτίνα λέιζερ το διαπερνά, φορτίζοντας αρνητικά συγκεκριμένες περιοχές του εγγράφου. Οι περιοχές αυτές είναι η τελική εικόνα που θα εκτυπωθεί στο χαρτί. Στην επόμενη φάση, η αρνητικά φορτισμένη αυτή περιοχή του σχεδίου καλύπτεται με μια μαύρη σκόνη, το toner. Το toner είναι θετικά φορτισμένο, γεγονός που το κάνει να προσκολλάται μόνο στις αρνητικά φορτισμένες περιοχές -τα αντίθετα έλκονται δεν είπαμε; Στη συνέχεια το χαρτί αποφορτίζεται και απομακρύνεται βγαίνοντας από το τύμπανο. Από τη στιγμή που το σχέδιο είναι πλέον αποτυπωμένο πάνω στο χαρτί, πρέπει με κάποιο τρόπο να μείνει εκεί. Ο τρόπος αυτός είναι το ψήσιμο (γι’ αυτό άλλωστε και το χαρτί που βγαίνει από έναν εκτυπωτή laser είναι ζεστό) με ένα θερμασμένο ρολό, το οποίο λιώνει τα στοιχεία του toner πάνω στο χαρτί. Το χαρτί προχωράει στην έξοδο και η εικόνα έχει αποτυπωθεί πάνω του. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, με πραγματικά μικρό -έως μηδενικό ανά σελίδα- κόστος και μεγάλη ταχύτητα.