Οι καλοί σύμβουλοι επιχειρήσεων φαίνονται όταν δεν υπάρχουν προβλήματα.

Διαφήμιση

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και γι’ αυτό ένας σύμβουλος επιχειρήσεων πρέπει να είναι εκεί πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.

 

Πολύ συχνά, η αγορά παγώνει, αρχίζει να παίρνει την κατιούσα και οι διευθυντές μιας επιχείρησης χάνουν τον ύπνος τους. Τότε όχι μόνο μειώνονται τα κέρδη αλλά αποκαλύπτονται και οι αδυναμίες της επιχείρησης. Στις καλές εποχές όλοι πανηγυρίζουν και εφησυχάζουν. Στις κακές όλοι αγωνιούν.

συμβουλοι επιχειρησεων business consultants thinkbag.eu 3

 

Κακώς. Δεν θα έπρεπε να ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο και αυτό είναι η δουλειά μιας εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων. Το consulting είναι μια ανάγκη κάθε επιχείρησης, κάθε φορά που πρέπει να κάνει το βήμα παραπάνω. Να βελτιώνεται συνεχώς στις καλές περιόδους, να εξορθολογίζει τις διαδικασίες της και να εξειδικεύεται ακόμα περισσότερο όταν το οικονομικό περιβάλλον είναι δυσμενές.

 

Δεν υπάρχει μικρή λίστα με λόγους για τους οποίους μια εταιρεία χρειάζεται την πρόσληψη ενός συμβούλου επιχειρήσεων. Όταν αποφάσεις καθυστερούν, ο σύμβουλος επιχειρήσεων είναι ο εξωτερικός παρατηρητής. Είναι εκεί που ένας σύμβουλος επιχειρήσεων θα δώσει την μεσοπρόθεσμη λύση (ίσον τι πρέπει να γίνει) όσο και τη μακροπρόθεση λύση (ποιος πρέπει να παίρνει τέτοιες αποφάσεις στο μέλλον).

 

Αυτό μας φέρνει στο ζήτημα των διαδικασιών. Πολλές φορές οι διαδικασίες σε μια εταιρεία είναι συγκεχυμένες, επαφίενται σε ζητήματα ισορροπιών, ανάγονται σε “παιδικές ασθένειες” που μπορεί να υπάρχουν σε μια εταιρεία, ενώ πολλές φορές θυσιάζεται η λογική στο βωμό των δημοσίων σχέσεων.

 

Όλα αυτά μπορεί να καλύπτονται από την εσωτερική ηρεμία αλλά στις δύσκολες καταστάσεις το σύστημα ταρακουνιέται και εκεί ο σύμβουλος επιχειρήσεων πρέπει να βάλει μια τάξη, ή έστω να δώσει της προτάσεις του για να μπει μια τάξη. Πολλές φορές, επειδή ακριβώς ο σύμβουλος επιχειρήσεων έχει συμφέρον να δώσει την καλύτερη πρόταση και όχι να κρατήσει ισορροπίες, η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία.

 

Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων πρέπει να είναι εκεί και στα μεγάλα βήματα μιας επιχείρησης. Σε μια εξαγορά, σε μια επέκταση, σε μια αλλαγή στρατηγικής διαφήμισης, σε αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού, στην είσοδο σε μια νέα αγορά. Οι σύμβουλοι επιχειρήσεων είναι η ψύχραιμη ματιά. Μπορεί η κίνηση να είναι επικερδής αλλά να θέσει σε κίνδυνο την εταιρεία, μπορεί η εταιρεία να μην είναι έτοιμη, να μην έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα, να μην υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

 

 

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το consulting πρέπει να γίνεται όταν μια επιχείρηση βρίσκεται σε σταθερή φάση ήπιας ανοδικής πορείας, όχι απαραίτητα στις αναταράξεις ή στην κάθοδο. Σίγουρα το troubleshooting είναι βασικό κομμάτι της δουλειάς τους, τότε μπορούν να δώσουν χρήσιμες συμβουλές, αν π.χ. πρέπει να γίνουν απολύσεις, μειώσεις, σε ποια τμήματα, οριζόντια ή κάθετα σε μια εταιρεία.

 

Αλλά οι καλοί σύμβουλοι φαίνονται όταν δεν υπάρχουν προβλήματα. Όταν οι εταιρείες γίνονται από μικρές μεσαίες και από μεσαίες μεγάλες. Ο συμβούλων επιχειρήσεων είναι να διευθετούν τα ζητήματα  με βελούδινο τρόπο πριν εμφανιστούν τα αποτελέσματα τους σε μια επιχείρηση.

 

Πολλές φορές πρέπει να είναι εκεί πριν καν αποφασίσουμε ότι χρειάζεται. Να βλέπουν τους αριθμούς της εταιρείας και να προβλέπουν το άμεσο μέλλον κατά τη λογική ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.