Οι ντουλάπες υπνοδωματίου βγαίνουν σε πολλά σχέδια και μεγέθη, με διάφορες δυνατότητες αποθήκευσης, ελεύθερες ή εντοιχισμένες, συρόμενες ή ανοιγόμενες. Μέσα σε αυτή την πληθώρα επιλογών, ποια είναι η πιο σωστή για εσάς; Ποια είναι η πλέον κατάλληλη για την κρεβατοκάμαρά σας, έτσι ώστε να ταιριάζει σε αυτή τόσο από άποψη αισθητικής όσο και λειτουργικότητας; Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να σκεφθείτε σε αυτή τη διαδικασία αγοράς και εγκατάστασης της ντουλάπας, ώστε να μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.

Ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη;

Οι ελεύθερες ντουλάπες υπνοδωματίου είναι ιδανικές, αν δεν έχετε δικό σας σπίτι, αφού είναι εύκολες στη μετακόμιση, ενώ έχουν και το επιπλέον αποτέλεσμα ότι είναι πολύ πιο οικονομικές από τις εντοιχιζόμενες. Οι τελευταίες, όμως, υπερτερούν επειδή αξιοποιούν στο μέγιστο το διαθέσιμο χώρο και γενικά παρέχουν πιο πολλές δυνατότητες αποθήκευσης, ράφια και ντουλάπια. Οπότε, γνώμονας της επιλογής σας είναι το αν σας ενδιαφέρει ο χώρος ή το κόστος.

Τι θέλετε να αποθηκεύσετε;

Ανεξάρτητα από το αν θα διαλέξετε ελεύθερη ή εντοιχιζόμενη ντουλάπα, μια άλλη απόφαση που θα κληθείτε να πάρετε είναι το πώς θα είναι διαμορφωμένη η ντουλάπα στο εσωτερικό της. Πού θα βρίσκεται η ράγα; Θα υπάρχουν ράφια από πάνω της; Θα είναι ένας ενιαίος χώρος ή θα έχει και πολλά ράφια ή ντουλάπια στα πλαϊνά; Για να μην πελαγώσετε, καλό είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα ρούχα και τα παπούτσια σας, για να ξέρετε με ακρίβεια πώς θα τα οργανώσετε. Αν η ράγα μπει χαμηλά, ώστε να έχετε ράφια από πάνω για τσάντες, κασκόλ και μαντήλια, τότε δύσκολα θα μπορείτε να κρεμάτε από αυτήν παλτά ή να βάλετε παπούτσια στον πάτο. Για να μη βρεθείτε προ απροόπτου, λοιπόν, ομαδοποιήστε τα ρούχα σας, για να τα αποθηκεύσετε με το βέλτιστο τρόπο.

Αξιοποιήστε τον κάθετο χώρο

Σας προτείνουμε να διαλέξετε μια ντουλάπα που φτάνει μέχρι ψηλά, ειδικά αν έχετε περιορισμένο χώρο στην κρεβατοκάμαρα. Σίγουρα, τα πάνω πάνω ράφια δεν θα είναι τα πλέον βολικά, όμως μπορείτε σε αυτά να αποθηκεύετε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά, όπως σεντόνια, παπλώματα και κουβέρτες.

ντουλαπες υπνοδωματιου

Ανοιγόμενη ή συρόμενη;

Οι συρόμενες ντουλάπες υπνοδωματίου έχουν πολύ σύγχρονο και μοντέρνο design, όμως εκ των πραγμάτων στερούνται χώρου και πολλών δυνατοτήτων αποθήκευσης. Ωστόσο, είναι η πλέον κατάλληλη αγορά για μια μικρή κρεβατοκάμαρα. Οι ανοιγόμενες ντουλάπες, από την άλλη, μπορεί να μην είναι τόσο πρακτικές σε μικρές κρεβατοκάμαρες, ειδικά αν δεν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το φύλλο, δίνουν όμως την ευκαιρία επέκτασης, αν παρουσιαστεί τέτοια ανάγκη στην πορεία.

Σχέδιο και χρώμα

Για να διαλέξετε το σχέδιο που θα αναδείξει το υπνοδωμάτιό σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη τη συνολική διακόσμηση του δωματίου. Οι συρόμενες ντουλάπες που έχουν κυρίως φύλλα αλουμινίου ταιριάζουν σε μοντέρνους χώρους, ενώ οι ανοιγόμενες εντοιχιζόμενες ή ελεύθερες που χρησιμοποιούν το ξύλο αποπνέουν έναν πιο κλασικό χαρακτήρα. Όσον αφορά στο χρώμα, πάντως, τα ανοιχτά χρώματα είναι ιδανικά για μικρά υπνοδωμάτια, ενώ τα σκούρα για πιο μεγάλα.