Ο χώρος της εστίασης είναι ίσως ο μόνος κλάδος μαζί με αυτόν του τουρισμού, ο οποίος πηγαίνει καλά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, διαθέτουν χρήματα πλέον μόνο για μικρές διασκεδάσεις και έτσι τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να ανοίξουν μία δική τους επιχείρηση είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους είτε για να ασχοληθούν αποκλειστικά με αυτή ως απάντηση στην ανεργία. Πώς, όμως, μπορεί κάποιος να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του, αν δεν διαθέτει μεγάλο budget και δεν μπορεί να πάρει κάποιο δάνειο, όπως είναι και το πλέον σύνηθες;

 

Μία λύση είναι να προμηθευθείτε μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο έξοδο κατά τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης, αφού είδη όπως τα επαγγελματικά ψυγεία και οι κουζίνες μπορεί να κοστίσουν μεγάλα ποσά. Ο μεταχειρισμένος επαγγελματικός εξοπλισμός ή η ενοικίαση κάποιων μηχανημάτων μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση και να σας γλιτώσει πολλές χιλιάδες ευρώ.

επαγγελματικα ψυγεια

Μία άλλη λύση ή και σε συνδυασμό με την προηγούμενη είναι να μοιραστείτε τα έξοδα με κάποιον συνέταιρο. Πλέον είναι πολύ της μόδας να αναλαμβάνουν το στήσιμο μιας καινούριας επιχείρησης αρκετά άτομα μαζί, συνήθως τέσσερα ή πέντε, έτσι ώστε να επιμερίζονται οι αρχικές δαπάνες. Φυσικά, έτσι επιμερίζονται και τα κέρδη, όμως αυτός ο τρόπος αποτελεί μια σχετικά σίγουρη λύση, αφού το κεφάλαιο που θα βάλετε δεν θα είναι μεγάλο και το ρίσκο επομένως θα είναι μικρό. Παράλληλα, περισσότερα μυαλά είναι πάντα καλύτερα από ένα και μάλιστα σε μια επιχείρηση εστίασης, όπου οι δημόσιες σχέσεις και οι καινοτόμες ιδέες αποτελούν το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας της. Ειδικά αν θέλετε να συμπληρώσετε το εισόδημά σας και να μην ασχολείστε full time με αυτό το εγχείρημα, η ιδέα αυτή σας ταιριάζει απόλυτα.

 

Επιπλέον, καλό θα είναι, αν δεν θέλετε να ξοδέψετε μία περιουσία σε ενοίκια και αέρα, να βρείτε μία ανερχόμενη περιοχή να ανοίξετε το μαγαζί σας. Μία περιοχή που είναι ήδη επιτυχημένη και έχει αποκτήσει το φανατικό κοινό της, θα προσφέρει χώρους πολύ πιο ακριβούς σε σχέση με μία περιοχή που ακόμα δεν έχει γίνει τόσο γνωστή. Βέβαια, αυτή η λύση ενέχει ρίσκο, μιας και τελικά μπορεί η εν λόγω περιοχή να μη μετατραπεί ποτέ σε στέκι πολλών θαμώνων, όμως σας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνετε μια χαμηλού ύψους επένδυση, η οποία μπορεί να επιφέρει μεγάλα κέρδη, αν αποδειχθεί ότι πέσατε μέσα στις προβλέψεις σας.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε αποφασίσει να γίνετε επιχειρηματίας, πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν υπάρχει απόλυτη σιγουριά για τίποτα. Κάθε βήμα αποτελεί μια πορεία προς το άγνωστο, όμως αυτό είναι που μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα δρόμο γεμάτο επιτυχίες. Αυτό που χρειάζεται είναι τόλμη, ψυχραιμία και όσο το δυνατόν σωστότερη κρίση και διορατικότητα.