Όταν πιάσουν οι πρώτες ζέστες και αποφασίσουμε ότι πρέπει να ξεστρώσουμε τα χαλιά από το σπίτι, το πρώτο πράγμα που θα σκεφτούμε είναι τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Θα τα πλύνουμε μόνοι μας στο σπίτι και στη συνέχεια θα τα αποθηκεύσουμε στο πατάρι ή στην αποθήκη ή θα τα εμπιστευθούμε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο; Ο καθαρισμός και η φύλαξη χαλιών σε καθένα από τα δύο μέρη έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, οπότε από εκεί και πέρα εξαρτάται από τις ανάγκες σας και το είδος των χαλιών σας τι θα προτιμήσετε να κάνετε. Εμείς σας παρουσιάζουμε και τις δύο επιλογές που έχετε και η απόφαση φυσικά είναι δική σας!

Καθαρισμός και φύλαξη χαλιών στο σπίτι

Αν αποφασίσετε να κρατήσετε εσείς τα χαλιά σας, θα πρέπει πριν τα αποθηκεύσετε να τα πλύνετε σχολαστικά. Σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα ήπιο απορρυπαντικό που δεν θα επιβαρύνει με βαριά χημική σύνθεση το χαλί, ενώ απαιτείται άφθονο νερό, για να απομακρυνθούν όλοι οι ρύποι και η σκόνη. Το πρόβλημα, βέβαια, ξεκινάει μετά το πλύσιμο, στο στέγνωμα. Το να φύγει όλη η υγρασία είναι κομβικής σημασίας για τη μακροζωία του χαλιού. Αν έχετε ανοιχτόχρωμο χαλί, μπορείτε να το αφήσετε να στεγνώσει στον ήλιο, στα σκουρόχρωμα όμως κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό, αφού θα ξεβάψουν τα χρώματά τους. Πολλή προσοχή χρειάζεται και η αποθήκευση του χαλιού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το διπλώσετε. Το τύλιγμα σε νάιλον σακούλα με κάποια αντισκωριακή προστασία μέσα είναι η καλύτερη λύση, ενώ στη συνέχεια η φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να γίνει σε κάποιο χώρο χωρίς καθόλου υγρασία.

καθαρισμος χαλιων

Καθαρισμός και φύλαξη χαλιών στο ταπητοκαθαριστήριο

Αν και το ταπητοκαθαριστήριο κοστίζει λίγο παραπάνω από το πλύσιμο των χαλιών στο σπίτι, έχει ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα που όχι μόνο δικαιολογούν την τιμή του αλλά την τελικά την κάνουν να το αξίζει με το παραπάνω. Καταρχάς, στα χειροποίητα χαλιά τα ταπητοκαθαριστήρια είναι η μόνη λύση, αφού ο βιολογικός καθαρισμός σε ειδικά μηχανήματα φυγοκέντρησης είναι απαραίτητος για τη φίνα και ευαίσθητη σύνθεσή τους. Παράλληλα, τόσο για τα χειροποίητα αλλά γενικά και για τα σκουρόχρωμα χαλιά πρέπει το στέγνωμα να γίνεται μακριά από τον ήλιο, για να μην ξεβάψουν. Η αποθήκευση στα ταπητοκαθαριστήρια γίνεται σε διαμορφωμένους χώρους για αυτή τη δουλειά με πλήρη οργάνωση και αρίθμηση, κάτι που εξασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια του χαλιού κατά τη διάρκεια της διαμονής του. Επειδή τα ταπητοκαθαριστήρια ασφαλίζουν το εμπόρευμά τους, είναι σαφώς πιο σίγουρο να μείνει εκεί το μεγάλης αξίας χαλί σας για όλο το διάστημα του καλοκαιριού σε σχέση με το σπίτι σας.

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξία του χαλιού και το χώρο που έχετε, για να το πλύνετε, να το στεγνώσετε και να το αποθηκεύσετε. Αν ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος και ταυτόχρονα το χαλί σας δεν έχει τόσο μεγάλη αξία, ώστε να φοβάστε ότι θα κλαπεί, τότε η εύκολη λύση είναι ο καθαρισμός και η φύλαξη στο σπίτι. Αν, όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, η σχέση κόστους-οφέλους κλίνει σαφώς προς την επιλογή του ταπητοκαθαριστηρίου.