Η Nokia σχεδιάζει ολική επαναφορά στην αγορά των Smartphones

Τεχνολογία

nokia

Η Nokia ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων, αλλά η εταιρεία παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος του τμήματος Συσκευών και Υπηρεσιών στη Microsoft το 2014. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας η Nokia υποσχέθηκε να μην κυκλοφορήσει νέα συσκευή κινητής τηλεφωνίας υπό την ονομασία της μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο, η Nokia κυκλοφόρησε μία κινητή συσκευή πέρυσι. Ένα τάμπλετ με την κωδική ονομασία Nokia N1 με επεξεργαστή Intel Atom, υψηλής ευκρίνειας ανάλυση και λογισμικό Google Android.

Τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί μία παραφιλολογία ότι η Nokia αναμένεται να επιστρέψει στην αγορά κινητών τηλεφώνων, και τώρα η εταιρεία εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία ναι μεν δεν επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, αλλά εξηγεί πως θα μπορούσε να προχωρήσει μία τέτοια περίπτωση.

Κοντολογίς, δεν πρόκειται να δούμε κάποιο τηλέφωνο υπό την επωνυμία της εταιρείας τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2016. Όταν και εφόσον η Nokia αποφασίσει να διεισδύσει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, πιθανότατα η συσκευή της να μην παράγεται από την ίδια.

Πράγματι, η εταιρεία θα αναζητήσει συνέταιρο που θα μπορεί να αναλάβει το κομμάτι της κατασκευής, των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και της υποστήριξη για τη συσκευή. Παρ’ όλα αυτά, η Nokia θα συνεργάζεται με την εταιρεία και θα μπορούσε να συμμετάσχει στη σχεδίαση.

Σε βασικές γραμμές, αυτή είναι η ίδια προσέγγιση που η Nokia υιοθέτησε για το τάμπλετ N1, το οποίο κατασκευάστηκε από την Foxconn. Άλλες εταιρείες έχουν υιοθετήσει παρόμοια προσέγγιση με το brand licensing στο παρελθόν. Η Polaroid ήταν κάποτε κολοσσός στο χώρο των στιγμιαίων φωτογραφιών, αλλά σήμερα η εταιρεία ουσιαστικά παραχωρεί άδεια για τη χρήση του ονόματός της σε οικονομικά τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές και άλλα προϊόντα. Εντωμεταξύ, η Kodak παραχωρεί το όνομά της για χρήση σε Smartphone και άλλες συσκευές.

Φαίνεται ότι η Nokia επιθυμεί να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην κατασκευή καταναλωτικών προϊόντων που φέρουν την ονομασία της. Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν αυτή η προσέγγιση πρόκειται να οδηγήσει τη Nokia στο να αποτελέσει κυρίαρχο παίκτη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στο κοντινό μέλλον.

Στον αντίποδα, η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης της Nokia είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και έπεται σύντομα μετά την ανακοίνωση της Microsoft να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους που εργάζονται στο τμήμα συσκευών τηλεφωνίας.

Είναι προφανές ότι η Microsoft δεν μπορούσε να βρει ένα τρόπο να καταστήσει το τμήμα συσκευών της Nokia επικερδές. Όταν και εάν η Nokia αποφασίσει να επιστρέψει στο πεδίο των Smartphone, είναι πολύ πιθανό οι συσκευές της να λειτουργούν με λογισμικό Android παρά με Windows.

Επομένως, τι πρέπει να πράξει η Nokia; Πρέπει να ασκήσει πίεση στους ομολόγους της να πορευτούν με το Android. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψει στους συνεργάτες της να προσφέρουν μόνο την στάνταρ δομή της πλατφόρμα της Google, αλλά να δημιουργήσουν μία έκδοση που θα διαθέτει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και θα παρέχει εύκολη ενσωμάτωση των πιο δημοφιλών εφαρμογών. Άλλες εταιρείες το πράττουν ήδη και το σχέδιο τους φαίνεται να αποδίδει άριστα. Το ίδιο παράδειγμα οφείλει να ακολουθήσει και η Nokia αν θέλει να βαδίσει στα ένδοξα μονοπάτια του παρελθόντος.