Η επαναφορά των αρχείων που χάθηκαν από τον υπολογιστή μας, συχνά αποτελεί μια αναγκαιότητα, αλλά συνάμα και μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Η μεθοδολογία του data recovery μπορεί να προσφέρει σημαντικές λύσεις στην κατεύθυνση αυτή. Όσο και αν υπάρχουν επαρκείς γνώσεις από κάποιο άτομο, σε ό,τι αφορά τη χρήση και τη λειτουργία του υπολογιστή, συχνά η ζημιά που έχει προκληθεί είναι τόσο μεγάλη, που κρίνεται απαραίτητη η επαγγελματικού επιπέδου εξειδικευμένη βοήθεια.

ανακτηση δεδομενων

Αίτια της απώλειας αρχείων και η ρίζα της επίλυσης

Το πρώτο στάδιο επίλυσης του προβλήματος, η επαναφορά αρχείων, είναι η έρευνα της αιτίας των αρχείων που χάθηκαν. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως το hacking, είτε από ανθρώπινα λάθη, που έχουν να κάνουν με το λογισμικό και την καταστροφή δεδομένων ή λάθος πάτημα πλήκτρου, είτε από κάποιο τυχαίο γεγονός, όπως είναι η διακοπή ρεύματος. Σε ακραίες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί ή να προβλεφθεί, όταν πρόκειται για καταστροφές στο χώρο στον οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής, που προκαλούνται από φυσικά αίτια, δηλαδή πυρκαγιά, σεισμό, σπασμένοι σωλήνες κτλ.

Ο τρόπος που θα επιλεγεί, για να ενεργήσει το data recovery, βασίζεται ακριβώς στη μελέτη της αιτίας της απώλειας.

Διαγραφή αρχείου

Όταν ένα αρχείο διαγράφεται από τον υπολογιστή, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να υπάρχει μέσα σε αυτόν έως ότου αντικατασταθεί από ένα άλλο αρχείο. Αυτό μας προσδίνει τη δυνατότητα να το ανακτήσουμε, εάν κινηθούμε άμεσα, με καλές πιθανότητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λογισμικό με περίπλοκους αλγόριθμους. Εάν όμως δε μαντέψει σωστά το σημείο που αποθηκεύτηκε το αρχείο, τότε οι ευκαιρίες για επαναφορά είναι μηδαμινές. Σε κάθε περίπτωση, καθώς και σε περιήγηση στο διαδίκτυο, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για οριστική απώλεια των δεδομένων.

Φθορά αρχείου

Η φθορά των αρχείων επίσης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που αντιμετωπίζεται δύσκολα. Εάν ο υπολογιστής συνδεθεί σε άλλο σκληρό δίσκο ίσως διαπιστωθεί, ότι η καταστροφή αφορά το λειτουργικό σύστημα και δεν έχει αγγίξει τα δεδομένα. Στην ουσία πρόκειται για μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο σκληρών δίσκων. Βέβαια η προσφυγή σε εξειδικευμένη εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάκτησης αρχείων και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό ισχύει και όταν έχουμε γενικά να κάνουμε με έναν βαριά κατεστραμμένο σκληρό δίσκο.

εταιρεια ανακτησης δεδομενων

Εξελίξεις και αντιμετώπιση των προβλημάτων

Η εξέλιξη του ultrabook έφερε στην επιφάνεια τους solid state drives (SSD δίσκους). Η ανάκτηση δεδομένων από έναν σκληρό δίσκο τύπου SSD είναι συγκριτικά πιο δύσκολη σε σχέση με έναν παραδοσιακό. Σε πολλές περιπτώσεις όμως χρησιμοποιούνται οι ίδιες τεχνικές ανάκτησης αρχείων. Η ανάκτηση δεδομένων από SSD θεωρείται ως δαπανηρή, καθώς πρόκειται για μια καινούργια τεχνολογία. Οι επαγγελματίες του είδους μπορούν να επιτύχουν πολλά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ο κίνδυνος της απώλειας, αφού πρόκειται για μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, με πολλά backup και την αποθήκευση δεδομένων και αρχείων σε εξωτερικό σκληρό δίσκο, ώστε να τα διατηρήσουμε ανέπαφα, ακόμα και στην περίπτωση τυχαίου αρνητικού γεγονότος.

Η εξέλιξη της ζωής έφερε τη χρήση των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας για τα καλά. Αυτό αφορά και τη μηχανογράφηση στους εργασιακούς χώρους και τους κρατικούς φορείς, αλλά και στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Σίγουρα πολλοί μπορεί να διαθέτουν πρακτικές γνώσεις. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες όμως… σίγουρα ξέρουν κάτι περισσότερο.